Skip to content


Couchsurfing: šis tas apie saugumą. Ar būtina permiegoti su žmogumi, suteikiančiu jums pastogę?

Kai kažkada parašiau straipsnį apie seksualinės prievartos aukų smerkimą, susilaukiau daugybės piktų komentarų apie tai, kad turėčiau kalbėti ne apie aukos savijautą po prievartos, bet skirti laiko aiškinti, kad moterys visur ir visada turi būti atsargios ir saugotis. Tada diskusijose daugybę kartų pabrėžiau, kad neneigiu to, jog reikia vengti nesaugių situacijų (tai lyg ir savaime visiems suprantama), tačiau mano straipsnis yra apie galutinį prievartą patyrusio asmens žlugdymą savo moralizuojančiais komentarais, kai viskas jau post factum. Tada iš principo buvau tvirtai apsisprendusi jokiu būdu nerašyti antro straipsnio šia tema, kuris būtų skirtas kažkokiam betiksliam pseudo pamokslavimui, skirtam potencialioms aukoms, o ne potencialiems prievartautojams.

Visgi, priešingai nei turbūt mano kai kurie išankstinės nuomonės susidarytojai, aš esu įsitikinusi, kad saugumas šiame pasaulyje yra labai svarbus ir visada sakau, kad pirmiausiai reikia pačiam pasirūpinti savimi, o tik tada pasikliauti dievu, angelu sargu, sėkme ar dar kažkuo kitu (pagal fantaziją).

Visai neseniai jums atskleidžiau, kaip keliauti beveik be pinigų ir, negana to, dar ir labai smagiai. Komentaruose Facebook’e aptarėme įvairius Couchsurfingo aspektus, tačiau vienas iš pagrindinių klausimų, kurių sulaukiau, buvo apie saugumą. Tad šiandien, kaip ir žadėjau, papasakosiu, kaip užsitikrinti saugumą tiek keliaujant, tiek priimant keliautojus savo namuose.

Ar išbėgus į greitkelį jus gali patrenkti fūra?  Tikrai taip, jei elgsitės, kaip galvą palikęs namie.

Ar išlindus iš po mamos sijono ir išbėgus į greitkelį jus gali partrenkti fūra? Tikrai taip, jei elgsitės, kaip galvą palikęs namie.

Jau išsiaiškinome, kad kelionės metu apsistojus pas Couchsurfing bendruomenės narius galima ne tik daug sutaupyti, bet ir smagiai praleisti laiką bei geriau pažinti vietą, į kurią atvykote. Po neįprastai ilgos įžangos eikime prie reikalo.

Ar tai saugu? Pabandysiu paaiškinti paprastai. Tai panašu į ėjimą per gatvę. Jei išbėgsite į judrų kelią net neapsidairę ir kaip akis išdegę lėksite bet kur ir bet kaip, jums beliks pasikliauti sėkme: yra didelė tikimybė, kad kelią perbėgsite saugiai, tačiau, jei kelias iš tiesų judrus, labai tikėtina ir tai, kad pakliūsite po ratais. Visgi jei prieš žengdamas į kelią įsitikinsite, kad einate per pėsčiųjų perėją, degant žaliai šviesiai, be to, atidžiai apsidairysite ir iš tikrųjų įsitikinsite, kad jūsų pusėn neatskrenda koks bemvas ar golfas niauktais langais, turbūt 99,9 proc. atvejų kitą gatvės pusę pasieksite nė truputėlio nenukentėję. Lygiai taip pat yra ir su couchsurfingu.

Dideliame mieste visada yra daug sutinkančių priimti jus į savo namus. Jūsų darbas - išsirinkti tą, kuris jums būtų priimtinas, ir, svarbiausia, tą, pas kurį namuose jums niekas negrėstų.

Dideliame mieste visada yra daug sutinkančių priimti jus į savo namus. Jūsų darbas – išsirinkti tą, kuris jums būtų priimtinas, ir, svarbiausia, tą, pas kurį namuose jums niekas negrėstų.

Tarkime, kad rugpjūčio mėnesį nutarėte keliauti į Kopenhagą. Kiekvieną kartą norėdami rasti, kur apsistoti, jūs turėsite dvi galimybes. Pirma, galite siųsti užklausas Kopenhagoje gyvenantiems couchsurferiams, kurie priima svečius. Antra, galite viešai paskelbti, kad keliaujate į Kopenhagą ir ieškote, kas jus priimtų į savo namus, ir tada laukti šeimininkų (hosts) laiškų su pasiūlymais apsistoti. Jei norite užsitikrinti savo saugumą, niekada neskubėkite ir nesielkite karštligiškai. Pirma ir geležinė saugumo taisyklė: nesiųskite užklausų bet kam ir nesutikite apsistoti pas bet ką prieš tai nepasidomėjęs tuo asmeniu.

Taigi pirmiausiai paieškos lange nusistatykite šeimininkų paieškos kriterijus, o tada atidžiai rinkitės. Couchsurfingo bendruomenė į saugumą žiūri tikrai rimtai ir siekia, kad keliautojai taip pat tam skirtų dėmesį, tad skirkite tas kelias minutes ir jų patarimus, esančius pirmame puslapyje, teikitės perskaityti.

Mano pirmojo svečio Craig iš Naujosios Zelandijos profilis. Tai, į ką reikia atkreipti dėmesį, pažymėta raudonai.

Mano pirmojo svečio Craig iš Naujosios Zelandijos profilis. Tai, į ką reikia atkreipti dėmesį, pažymėta raudonai.

Kiekvienas couchsurferis turi savo profilį. Jame ir rasite įrodymų, kad su tuo žmogum viskas greičiausiai yra gerai, arba, priešingai, rasite nerimą keliančių dalykų. Į ką reikia atkreipti dėmesį?

Ar toks asmuo iš tikrųjų egzistuoja?

– Jei couchsurferis pasivadinęs išgalvotu vardu (pavyzdžiui, SexAddict1962) ar įsidėjęs nuotrauką, kur nesimato jo veido, ar užpildęs tik kokius 50 proc. savo profilio informacijos, net nesvarstykite apsistoti pas jį.

Kad couchsurferis yra nurodęs tikrą savo vardą ir yra realus egzistuojantis asmuo, galite būti tikri, jei jo profilyje parašyta, kad jis yra Verified member (žr. aukščiau esančius paveiksliukus). Couchsurfing.com kiekvienam siūlo savo tapatybę įrodyti pateikiant jiems tam tikrus duomenis apie save (šie duomenys nėra rodomi viešai) ir sumokant metinį narystės mokestį. Nors tai nėra būtina (aš nesu to padariusi), bet visgi visada patikimiau apsistoti pas žmogų, kurio realumą užtikrina ir pats portalas.

– Visada pažiūrėkite, kokių nuotraukų couchsurferis yra įsidėjęs. Kai kuriais atvejais galbūt jau iš nuotraukų nuspręsite, kad tas žmogus kažkoks keistas, jums nepriimtinas ir pan.

– Atkreipkite dėmesį, ar couchsurferis turi draugų bei kas jo draugų sąraše.

– Atidžiai perskaitykite savo potencialios pastogės šeimininko profilio informaciją. Iki galo. Galbūt kažkur pabaigoje jis ar ji bus parašęs ką nors absoliučiai nesiderinančio su Couchsurfingo idėja. Kad ir tai, kad jei sutinkate pas jį ar ją apsistoti, sutinkate ir su tuo, kad naktį jis ateis ir įsirioglins į jūsų lovą.

Ar kiti keliautojai gerai atsiliepia apie šį couchsurferį?

Vienas iš svarbiausių saugumą užtikrinančių dalykų yra atsiliepimai apie keliautoją (references). Kiekvienas keliautojas turi parašyti atsiliepimą apie žmones, pas kuriuos buvo apsistojęs, ir kiekvieni šeimininkai turi parašyti atsiliepimą apie savo svečią. Atsiliepimai gali būti teigiami, neutralūs arba neigiami. Jei žmogus turi neigiamų atsiliepimų, viskas ganėtinai paprasta – juos atidžiai perskaitykite ir neapsistokite pas jį, net jei jis gyventų pačiame miesto centre ir siūlytų galimybę kasdien turkštis jo baseine ar džiakuzi.

Kartais couchsurferiai neigiamų atsiliepimų neturi, tačiau neturi ir teigiamų arba jų yra vos pora. Tai savaime nereiškia, kad 100 proc. su jais kažkas yra blogai, galbūt toks keliautojas tik neseniai užsiregistravęs ir dar neturi couchsurfinimo patirties. Vis dėlto, ir ypač, jei keliauti ketinate vieni, geriau apsistokite tik pas tuos couchsurferius, kurie turi ne mažiau negu 5-10 teigiamų atsiliepimų (detaliau apie tai, kodėl tai svarbu, rasite aukščiau esančiame video).

Jei įvertinę šiuos dalykus nusprendėte siųsti užklausą dėl nakvynės, puiku, tačiau žinokite, kad jūsų darbas dėl savo pačių saugumo dar nėra baigtas. Tad štai dar kai kas:

– Jei esate mergina ir keliaujate viena, kaip ten bebūtų, geriau apsistokite tik pas merginas, šeimas arba blogiausiu atveju couchsurferius vyrus, kurie turi apytiksliai begalybę teigiamų atsiliepimų, nulį neutralių, nulį blogų, o visus teigiamus jūs tikrai perskaitėte ir ten taip pat neradote nieko, kas apie tokį couchsurferį jums būtų sukėlę negerų įtarimų;

– Pasidomėkite šalies, į kurią vykstate kultūra;

– Susirašinėkite per Couchsurfing.com, nenurodykite savo telefono numerio, adreso ir kitos svarbios informacijos (net ir Facebook’o profilio), kol nesate visiškai įsitikinę, kad neužsirovėte ant kokio prietrankos;

– Visada atidžiai skaitykite, ką jums rašo, ir tai vertinkite;

– Iš anksto susitarkite dėl visų nakvynės sąlygų. Išsiaiškinkite, ar tikrai miegosite atskirame kambaryje ar bent atskiroje lovoje;

– Aiškiai pasakykite, kad jums labai svarbus saugumas. Jei neketinate leistis į vienos nakties nuotykius, galite pasakyti, kad turite vaikiną/merginą ir prašote tai gerbti (nepriklausomai nuo to, kokia teisybė);

– Nelaidykite nešvankių juokelių, jei norite užsitikrinti, kad nebūsite neteisingai suprasti;

– Nenusigerkite iki žemės graibymo – saugumui tai nepadeda;

Štai šis video skiriamas specialiai blogerei Elei iš Kūtvėlos kelionės ir klajonės, sakiusiai, kad couchsurfing’as garsėja kaip itin geras būdas rasti vienos nakties nuotykių. Pakartosiu dar kartą: couchsurfinge niekas niekam niekada nėra niekaip įsipareigojęs, nors, žinoma, jeigu visos pusės to nori ir sutinka, tai tik jų reikalas ir teisė rinktis.

Tenesupyksta viena mano neįvardintina mergina, kuri kažkada seniai turėjo tokį neįsivaizduojamai kvailą įsitikinimą (arba bent jau taip tvirtindavo, nes nebūdavo, ką atsakyti į mano replikas, kodėl ji susitikinėja su visokiais durniais), kad jei kurį laiką pabendrauji su kokiu nors vyru ir jis pakviečia tave išgerti kavos, pavakarieniauti ar į kiną, tai jei tai yra viso labo tik toks kvietimas, o ne kvietimas tiesiai į lovą, tai nemandagu atsisakyti ir tos kavos išgerti reikia eiti.

Saugumas yra gerokai svarbiau negu kažkokios jūsų susigalvotos mandagumo taisyklės. Jei jums atrodo, kad kažkas su nakvynę siūlančiu žmogumi negerai, neapsistokite pas jį. Net jei jau esate pas jį ar ją namuose, visada prisiminkite, kad bet kuriuo metu jūs galite atsistoti ir išeiti. Neverta jaudintis dėl mandagumo taip rizikuojant savo kailiu.

Jei tenka pasakyti „ne“, sakykite griežtai, be šypsenų ir be kompromisų. Jei abejojate, dinkite iš vietos, kur nesijaučiate saugiai, ar pasakykite dingti iš jūsų namų žmogui, dėl kurio nesijaučiate saugiai savo namuose. Jei reikia, nedvejodami skambinkite į policiją, tėvams, draugams, kaimynams ir nė negalvokite gėdytis, kad pakliuvote į nepatogią situaciją, ir tempti iki paskutiniųjų, kol tikrai kils rimta grėsmė.

reference

Visada, absoliučiai visada palikite atsiliepimą apie jūsų šeimininką ar svečią. Ypač tais atvejais, kai kažkas buvo ne itin gerai.

Pabaigai svarbiausioji, viską apibendrinanti taisyklė: pasitikėkite savo intuicija. Atsiminkite, kad visada turite pasirinkimą. Jei intuicija sako „ne“, nerizikuokite.

Jei apsistosite tik pas žmones (ar priimsite pas save apsistoti), patvirtinusius savo tapatybę, pateikusius pakankamai informacijos apie save, turinčius aukštą reitingą, t. y. tik teigiamus atsiliepimus, kuriuose nėra jokių negatyvių užuominų, nulį neigiamų ar net neutralių atsiliepimų, ir pasikliausite savo šeštuoju jausmu, bėdos neturėsite. Aukščiau įdėjau paveikslėlį iš Craig’o, kuris buvo pirmasis mano svečias couchsurferis, profilio. Jei žmogus 264 kartus nepadarė nieko blogo ir visi šeimininkai jį labai giria ir rašo, kad jis – puikus žmogus, su kuriuo verta susipažinti, tikimybė, kad kažkas blogo atsitiks būtent jums, tikrai itin maža. Tai jau ne kartą pasitvirtino.

Visi patarimai, skirti keliaujantiems, kuo puikiausiai pritaikomi ir tiems, kurie svečius priima savo namuose. Apie savo couchsurfinimo patirtį tiek keliaujant, tiek priimant keliautojus dar būtinai parašysiu ateityje. O dabar atsipalaiduokite, peržvelkite ironiškus komiksus apie couchsurfingą ir eikite užsiregistruoti.

Gerų kelionių!

Posted in Apie gyvenimą, Viskas.

Tagged with , , , , , , , , .


4 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Kūtvėla says

    Dėkui už asmeninį komentarą, nes Jums turbūt žinomi mano aukšti moralės standartai ir kad aš stengiuosi išgyvendint visas nepadorybes, nesgi kitaip nepadorybės klestėtų. Ir šiaip seksai visokie tik po vestuvių turi būti.

    • Skirmantė says

      Dėkoju už rūpestį dėl visuomenės dorovės! 😀

  2. Lijana Esmi says

    Aš kažkaip nelabai suvokiu, kodėl žmonės nori paversti savo namus nemokamais nakvynės namais. Šią vasarą kiek daugiau nei du mėnesius važinėjausi po vakarinę JAV dalį ir dažniausiai nakvodavau per Airbnb tinklalapį surastus žmones. Nepasakyčiau, kad jie ten kažkokie labai merkantilūs ir panašiai, tiesiog papildomai užsidirba pinigų ir pabendrauja su žmonėm iš viso pasaulio. Tad jų fone „couchsurferiai“ atrodo kiek keistokai.

  3. Skirmantė says

    Kiekvieno teisė rinktis, ką daryti už pinigus, o ką už dyką. Kartais tiesiog smagu kai ką daryti už dyką, ypač, kai tai nėra susiję su būtinybe taip užsidirbti pragyvenimui 🙂



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos