Skip to content


Jūs degsite pragare, pseudo moralės sergėtojai

Mano gimtame mieste skandalas. Vienas žinomas vyras (antrą kartą) įtariamas moters išprievartavimu prieš tai ją apsvaiginus. Darbas teisėsaugoje mane labai gerai išmokė vieno dalyko: nedaryti išankstinių išvadų, nemačius, kokie iš tikrųjų duomenys yra byloje. Šio principo laikausi ir šis straipsnis bus ne apie šią konkrečią istoriją, bet šita tema. Straipsnį skiriu tiems, kurie šiomis dienomis neršia per visų įmanomų portalų komentarus, žarsto savo neįkainojamus patarimus prievartos aukoms ir dėsto savo pseudo moralius talibaniškus kliedesius.

Would that be enough for you, bastards?

Would that be enough for you, bastards?

Aš visada naiviai galvojau, kad gyvename vakarų visuomenėje, kur moteris turi teisę spręsti, ką ji nori daryti, o ko nenori. Maniau, kad moteris turi teisę dėvėti sijonus, atviras sukneles, palaidines su iškirptėmis, ryškiai dažytis, nešioti aukštakulnius. Dar galvojau, kad moteris yra toks pat žmogus, kaip ir vyras, tad turi teisę bendrauti su vyrais, su kuriais kur nors susipažino pačios, o ne supažindino šeimos nariai, vaikščioti gatvėmis bet kuriuo paros metu, eiti pasivaikščioti į gamtą be 3 šeimos vyrų palydos, keliauti, eiti į vakarėlius ir daryti visus kitus dalykus, kuriuos civilizuotame pasaulyje gali daryti bet kuris asmuo. Naiviai maniau, kad moteriai su vyrais galima bendrauti net ir tais atvejais, kai jos yra ištekėjusios ar turi vaikiną.

Šventai tikėjau, kad moteris turi teisę nebūti nužudyta, sužalota, išžaginta ar išprievartauta, o jei taip, deja, atsitiko, ji yra auka, kuriai nedelsiant turi būti suteikta visa reikiama medicininė ir psichologinė pagalba.

Kažkaip jau gal per daug įžūliai pasidažiusi. Jau kažko, matyt, prašosi.

Kažkaip jau gal per daug įžūliai pasidažius. Jau kažko, matyt, prašosi.

Interneto komentatoriai man atvėrė akis. Pasirodo, aš klydau! Tai ne vyras, kuris nenulaiko savo lytinio organo kelnėse kaltas, tai yra ne jo problema, kad jis patiria malonumą, matydamas kažkieno siaubą, bejėgiškumą ir skausmą. Ne, ne! Pasirodo, viskas yra visai ne taip. Vyras yra trapi ir gležna būtybė, pakliuvusi į moters žabangas, kuri kasdien tik ir fantazuoja, kad koks nors pirmą (o kad ir penkiasdešimt trečią) kartą matomas vyras užverstų ją kur nors pamiškėj.

Kai kurie žmonės yra jau tokie dori, tokie moralūs ir tokie dievobaimingi, kad vos gali susiturėti neėję dirbti visuomenės dorovės labui. Atrodo, kad jei tik galėtų, jie vilktų į dienos šviesą visas, jų nuomone, nepakankamai doras merginas ir užmėtytų jas akmenim arba, dar geriau, sudegintų ant laužo.

Mergina ėjo vakare pėsčiom namo – pati kalta, kodėl viena ėjo. Buvo su madinga suknele ar sijonu – pati išprovokavo! Buvo su suknele ir ėjo į pasimatymą su iš interneto pažįstamu vaikinu – pati kalta, kodėl ėjo. Buvo su suknele ir dalyvavo vakarėlyje – k*rva, 100 procentų. Buvo su suknele vakarėlyje, kai jos vyras buvo žvejyboje – k*rvų k*rva, taip jai ir reikia, dar vyro vietoj reiktų ją užmušti. Buvo su suknele ir tranzavo – nereikėjo būt tokia debile. Buvo su suknele ir nesipriešino taip, kad jums, mielieji komentatoriai, matytųsi smurto žymės – k*rva, greičiausiai jai dar ir patiko. Buvo bare ir gerdama kokteilį būsimam prievartautojui nusišypsojo ir pamerkė akį – k*rva, pati prašė.

Kaip skamba? Gerai? Neabejoju, kad esate tai girdėję, o gal net sakę daugybę kartų.

Neabejoju, kad dalis žmonių naudotųsi galimybe užmėtyti ką nors akmenim, jei tik žinotų, kad už tai jiems nieko nebus.

Neabejoju, kad dalis žmonių naudotųsi galimybe užmėtyti ką nors akmenim, jei tik žinotų, kad už tai jiems nieko nebus.

Tiems, kas dar nesuprato, ką noriu pasakyti, paaiškinsiu atskirai: tai, kad mergina ar moteris nebuvo pakankamai atsargi, nereiškia, kad kažkas privalėjo ją prievartauti. Prievartautojas VISADA turi pasirinkimą, o moteris, pakliuvusi į tam tikras situacijas, kartais gali rinktis tik tarp to, ar ji bus tik išprievartauta, ar dar ir sužalota dėl aktyvaus priešinimosi. Ir dar, nepatikėsite, nė viena nenori galiausiai būti ir nužudyta.

Atvirai pasakius, pasvarstymai apie tai, kad amoralu yra ne per prievartą tenkinti lytinę aistrą, o vaikščioti su trumpu sijonu (!), man kelia geriausiu atveju pasišlykštėjimą.

Esu įsitikinusi, kad tokie „nekalti“ komentarai, o tiksliau – bjaurūs moralizavimai daro nepataisomą žalą visuomenei. Tėvai komentuodami kažką panašaus girdint savo mažiems vaikams į jų galvas diegia iškreiptas nuostatas, kurios vieną dieną gali nulemti, kad ir jų sūnus neatsilaikys prieš trumpesnį sijoną ir nuspręs, kad jei sijonas toks trumpas, tai reiškia, kad ji iš tikrųjų norėjo, tik šiaip sakė „ne“ ir kvailai laužėsi. Jei visuomenė bus tokia, tikėtina, kad toks sūnus iš balos išlips sausas.

O štai dukrai gali pasibaigti ir blogiau. Ne visi išžaginimai ar išprievartavimai (taip, tai skirtingi dalykai) baigiasi nužudymu. Didžiausia tikimybė, kad jūsų dukrai po to tektų gyventi dar ilgai ir nuobodžiai, su visuomenės jai primesta kalte ir gėda bandant susitvarkyti pačiais įvairiausiais būdais. Iškreiptas jūsų puoselėjamas vertinimas, nužudęs tokių moterų savigarbą ir savivertę, negrįžtamai sužaloja jų gyvenimą. O psichologiškai, kartais ir fiziškai sužeistoms moterims kurti normalią šeimą, užauginti laimingus vaikus, manau, daug sunkiau negu toms, kurios to nepatyrė. Taip pragariškas ratas užsisuka ir nuo to galiausiai kenčia pati visuomenė.

Dar primenu, kad kai kurios moterys su šia kalte ir gėda susitvarko labai konkrečiai ir iki galo, užbaigdamos savo gyvenimą anksčiau laiko. O tada teisuoliai moralės sergėtojai ateina pasvarstyti į komentarus, tai kas jai negerai buvo.

Seksualinės prievartos statistika yra nenormaliai žiauri. Įvairaus pobūdžio seksualinį smurtą yra patyrę trečdalis Europoje (!) gyvenančių moterų. Būtent dėl visuomenės nuomonės greičiausiai jūs to nežinote, bet remiantis statistika kiekvienas iš jūsų pažįsta moterų, kurios tai patyrė.

Pabaigai norėjau pasakyti, kad jei dėl jūsų spaudimo kuri nors išprievartauta mergina nusižudys, jūs degsite pragare, bjaurūs teisuoliai, pseudo moralės sergėtojai. Bet tiek to. Jūs apsimeskite, kad niekada tokių kliedesių nešnekėjot, o aš apsimesiu, kad niekada nenorėjau to jums pasakyti.

Tiesiog palinkėsiu kitą kartą prieš atveriant burną arba pradedant rašyti komentarą pabandyti įsijungti galvą.

 

P.S. šiuo įrašu nenorima nieko blogo pasakyti apie musulmonus, taip pat neteigiama, kad prievartos aukos būna tik moterys. Tiek moterų, tiek vyrų, tiek vaikų atžvilgiu taikoma prievarta yra absoliučiai vienareikšmiškai smerktina.

 


Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 – 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 – 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 – 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetas Atsako per dvi dienas
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius,  www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val.  Darbo laikas:  I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Posted in Apie gyvenimą, Viskas.

Tagged with , , , , , , , , .


54 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Jis says

    Super!

  2. skirmantas tumelis says

    Atrodytų, jog keista apskritai sakyti žmogui, kad savo kaltės perkėlimas kitam yra buka. Kad net darželyje vaikai tokius perkėlimus daro jau suprasdami, jog yra neteisūs.

    Bet štai, tenka pasakoti, kad juoda yra juoda, o balta yra balta čia bene tiktų šis paveiksliukas:

    Taigi, nors ir aš laikau save gyvenančiu Vakarų Europos šalyje (bent jau mieste), bet kai kurios sritys pas mus labai atsilikę. Pavyzdžiui, seksualinis švietimas. Mūsų visuomenė vis dar neigimo paradigmoje. Apie paradigmas žr. čia: http://www.bzga-whocc.de

    Ai ir aš dar nepavargstu visiems rodyti mūsų švietimo sistemoje įteisintas rekomendacijas seksualiniam švietimui:

    Daugelis berniuku meluoja i akis, sakydami bet ką, kad tik gautu seksą

    :/

    • Skirmantė says

      Žinai, dar vienas dalykas, kai kaltę perkelia pats prievartautojas ar jo artimi žmonės. Tą tam tikra prasme galima suprasti. Visai kas kita yra daugybė kitų, niekuo nesusijusių žmonių, kurie linkę pasmerkti ne nusikaltėlį, o nukentėjusiąją. Sėdi šeimos prie vakarienės stalo, žiūri žinias ir prie vaikų visažiniškai komentuoja apie tai, ką kažkam reikėjo daryti, ko nedaryti, postringauja, kad reikėjo stipriau priešintis ar garsiau šaukti. Kažkokią iškreiptų veidrodžių karalystę visa tai primena. Baisiausia, kad pasakoti apie tai, kad juoda yra juoda, o balta yra balta tenka pačioms moterims, kurios dėl kažkokios priežasties įsivaizduoja, kad jau joms tai jau tai niekada negali atsitikti, todėl jos neva turi moralinę teisę knisti kažkam protą.

      Dėl lytinio švietimo tai jau esame kažkiek pažengę nuo teorijos apie tai, kad seksas neegzistuoja. Vis dėlto, iki normalaus lytinio švietimo mums dar labai toli. O nuorodą su rekomendacijomis aš tikrai dar detaliau pažiūrinėsiu prie progos.

      • Renata says

        Labas rytas, nėra pas mus normalaus lyt. švietimo, paskaitykite oficialias programas – ten masturbacija, seksas iki vedybų pristatomas kaip baubas, o homoseksualumas taip pat demonizuojamas.
        O požiūris į moters seksualumą, į asmens seksualinio apsisprendimo laisvę, į seksą apskritai – iš viso kreivas ir baisus, dėl to sekso pas mus nėra, na o prievartautojas visada teisus…

        • Skirmantė says

          Vakar kaip tik paskaičiau. Tiesiog neįtikėtina, kad kažkas šiais laikais į oficialius dokumentus, švietimo programas gali rašyti tokius kliedesius.

          • mikas says

            Sveiki, kas nors galite pasidalinti dabartine seksualinio svietimo programa ar bent santrauka, ka jie ten dabar pasakoja? Dekui

          • Lina says

            na gal ne viskas kliedesiai, tik kvailai atrodo, kai itempiama i pamokas…as kazka panasaus skaiciau budama 12-14, t.y. daugiau nei pries 30 metu, nes mama tuerejo mums nupirkus knygeles, tiek broliui, tiek mums mergaitems…. ramiai skaitant, kiekvienas pasidaro isvadas sau ir soformuoja savo vertybes….ir atsirenka, kas svarbu, kas ne…paauglyste is tiesu svarbus metas tolimesniam vystymuisi ir brandai, praziopsosite tai, vaikas, paauglys taip ir liks juo. nepakiles i aukstesne vystymosi pakopa( jei suprantate apie , ka as cia) Sutinku labai daug zmoniu, kurie taip ir lieka 16-18 mecio lygmenyje ir nebesugeba suvokti kai kuriu dalyku, nor kai kurie galetu ir yra seneliai….bet laikas vystymuisi buvo praziopsotas…pasvarstykite, gal kaip tik todel tiek daug piktu, nesusivokusiu,agresyviu zmoniu, siekianciu ne bendradarbiauti, o konkuruoti, nugaleti…bet kokia kaina…apsneketi, isjuokti, nuteisti…nesakau, kad viska reikia tempti i mokykla, kur kartasi desto svetimas paaugliui zmogus, bet rupestingi ir mylintys tevai, pasirupina, kad vaikas pats rastu ta literatura, nes kartais net su tevais paaugliui tai nera smagu atvirai kalbeti….

      • skirmantas tumelis says

        Mano galva tie perkėlimai vyksta dalinai dėl seksualinių kompleksų, kurie įtakojami visuomenės nuomone apie tą patį seksualumą. O visuomenės nuomonę formuoja tuos pačius kompleksus turintys žmonės.

        Žodžiu uždaras ratas. Galima mėginti jį nutraukti įvairiose vietose. Seksualinis švietimas, galimai, gali būti viena iš tų vietų.

        Galgi adekvatesnis seksualinis švietimas padės ir paaugliai (ir ne tik) vienas kitą žemindami įvairiomis seksualinėmis potekstėmis bent jau supras ką kalba.

        Daugybė suaugusių laikosi labai bjauraus ir mano galva kvailo požiūrio: aš išaugau šitaip, apie seksualumą sužinojau iš aplinkos „savaime“ ir va, prašau nieko neatsitiko. Netiesa. Atsitiko.

        Anksčiau gydydavo kalaviją, kuriuo sužeistas žmogus, tikintis, kad ir žmogus pasveiks. Ir ką? Ir gyveno žmonės kažkaip…

        • Skirmantė says

          Skirmantai, parašyk ir tu straipsnelį apie tai. Būsim bent kažkuo prisidėję.

  3. skirmantas tumelis says

    Tikiuosi nepyksi, kad spaminu, tiesiog netikslią nuorodą apie paradigmas įdėjau: šita geresnė.

  4. tikras lietuvis says

    Kas gali kaltinti nukentėjusiąją?
    Jei tai daro policija, tai jie tokie pat banditai.

    • Skirmantė says

      Nereikia policijos, užtenka kaimynų, draugų, klasiokų, bendradarbių ar tėvų. Visa kita tokiu atveju tampa tik detalėmis.

  5. Siaubas says

    Su aukos kaltinimais galima nusivažiuoti ir iki garbės žudymų, kai broliai susirenka žudyti savo sesers, nes ji drįso būtiišprievartauta ir taip užtraukė šeimai negarbę.
    Pastebėjau tendenciją – moralizavimai ir kalbos apie atsakomybę atsiranda po nusikaltimo.
    Kažkodėl iki tol nei tėvai, nei giminės, nei kiti artimieji nelabai nori niekieno šviesti apie tai, kad tam tikrų aplinkybių reikėtų vengti, kaip atpažinti potencialiai pavojingas situacijas ir t.t. Jie tik atbėga I told you so pasakyti.
    Tačiau yra dar viena labai reikšminga vieta. Rytų Europoje (išskyrus kelias išimtis), seksualinę prievartą patyrusioms moterims yra išties sunku, tačiau vyrams po to gyventi beveik neįmanoma, nes atsilikusios visuomenės geriausi egzemplioriai juos niekina negailėdami nei jėgų, nei pykčio.
    Žodžiu globali empatijos problema. Sprendimų tam nežinau, bet manau, kad vaikų auginimas be smurto ir su daug dėmesio bei meilės kažkuo padėtų.

    • Sraigtelis says

      Unless you’re krepšininkas.

    • Skirmantė says

      Nieko nėra šlykščiau už tą I told you so.
      Geras pastebėjimas dėl vyrų išprievartavimų. Apie juos tai jau apskritai niekas net nekalba. Kažkaip jaučiu, kad tai nebus paskutinis mano straipsnis šia tema. Manau, kad mes, blogeriai, galim ir turim kelti tokius klausimus į viešumą. Galbūt po kažkiek metų šis bei tas pasikeis.

    • Skirmantė says

      Tobulas paveiksliukas. Būtinai įdėsiu jį į kitą straipsnį šita tema, kurį jau apsisprendžiau anksčiau ar vėliau parašyti.

  6. ieva says

    Jei kas nors po to nusautu prievartautoja – pats prisiprase!

  7. Ai,chebra says

    Šitas naratyvas jau kartojamas gal tūkstantąjį kartą. O aš gal tūkstantąjį kartą pakartosiu kitą naratyvą: save saugoti pirmiausia turi pati (pats). Ir ribų nejaučiantys diedai yra tik viena iš bėdų, kita, dažnai ir ne mažesnė, yra rizikos nesuvokiančios tetos.

    Turiu puikią istoriją iš savo gyvenimo. Keliavom po Maroką. Atvažiavom į Ouarzazate (Warzazatą – taip reiktų tarti turbūt). Ir mano žmona, kartu su drauge ir jos dukra, nusprendė pasirodyti drąsios ir nieko nesakiusios išėjo nusipirkti kažko vakare vienos. Baigėsi tuo, kad grįžo pridėjusios į kelnes, nes marokiečiai paaugliai ir ne tik paaugliai ne vien laidė pastabas, bet ir pradėjo grabaliotis. Daugiau nebėjo. Pamoka išmokta.

    Ką noriu pasakyti: kiekvienas dalykas interpretuojamas kontekste. Ir kaip neini miegoti ant autostrados, taip neini Maroke viena į miestą vakare trumpom rankovėm. Ir tai, kas veikia ilgai liberalioje visuomenėje, pvz., kokioj Prancūzijoje, tas gali visiškai neveikti Šalčininkų diskotekoje po trijų bambalių Žaibo.

    Tas, kas ignoruoja kontekstą, dažnai gauna Darvino premiją.

    • Lidzita says

      Linkiu Jums Darvino premijos vyrų tualete (kaip suprantu, esate vyras).

  8. Diana says

    10 balų! Skirmante, dar niekada neskaičiau tokio stipraus straipsnio šia tema. Aš irgi buvau kalta, kad buvau trumpu sijonu, su geromis buvusiomis draugėmis, pas vienos iš jų vaikiną, kurios paliko mane vieną su nepažistamu vyruku, kuomet būdama visiškai jauna apsinešiau nuo 2 taurelių likerio ir atsipeikėjau ant virtuvės grindų…. su vienu iš… gyvulių ant manęs… 20 metų gydausi depresiją – remisija, breakdown’as – ir vėl viskas iš naujo, esu frigidiška, nors myliu savo vyrą ir mums abiems dėlto skaudu – ne tik jam, bet ir man. Užmėtykit ir mane akmenimis, man užtenka jau šitos amžinos kančios. Bet juk aš pati kalta, ar ne?

    • Skirmantė says

      Miela Diana, rašydama šį straipsnį aš labai tikėjausi, kad jį perskaitys bent viena moteris, kurią kankina kaltė ir gėda, depresija ir visi kiti liekamieji reiškiniai. Aš labai tikiuosi, kad mano straipsnis Jums bent truputį, bent laikinai padėjo pasijausti geriau. O jeigu jį perskaičius bent viena prievartą patyrusi moteris ar vyras supras, kad neteisingai save kaltino, ir apsispręs kreiptis pagalbos, aš būsiu laimingiausia pasaulyje.
      Linkiu Jums kantrybės, stiprybės ir meilės sau. Jeigu kažkada bus labai liūdna ir neturėsite, su kuo pakalbėti, parašykite man per Facebook’ą. Mano blogo puslapis taip ir vadinasi: „Skirmantė“.

  9. NON says

    Mano supratimu aukos kaltinimas būtų tuomet, jei prievartautojas nebūtų baudžiamas, nes būtų sakoma, jog nukentėjusioji pati kalta, arba jei būtų nubaudžiami abu. Tai, laimei, nevyksta ir turbūt nė vienas tų kvailų, nejautrių komentatorių šito nesiūlo.

    Labai apmaudu, jog moteriai pavojinga vienai vaikščioti vėlyvu paros metu ar vienai tranzuoti, tačiau taip jau yra ir tai stebuklingai nepasikeis, tad ar nebūtų geriau ieškoti priemonių kaip apsisaugoti nuo galimo išprievartavimo/sužalojimo/apvogimo? Kai kurių feminisčių kaip atsakas laidoma frazė „teach men not to rape“ man atrodo labai nerimtai.

    • Agne says

      O man atrodo labai rimtai būtent šis ir tik šis pasiūlymas. Jau 10 metų kenčiu sunkias psichologines problemas po to, kai buvau išžaginta, keliaudama autostopu. Bet pagal jus ir daugelį kitų, tokias, kaip aš, reikia mokyti sėdėti namie ir drebėti nuo bet kokio vyr lyties asmens žvilgsnio, o ne garsiai ir daug mokyti to, kad moterys irgi lyviaverčiai piliečiai ir lytinių poreikių tenkinimas kitų sveikatos sąskaita turi būti ir VISADA bus baudžiamas.

      • Skirmantė says

        Laikykitės, miela Agne!

      • NON says

        Aš jūsų nemokyčiau sėdėti namie ir bijoti visų vyrų, tiesiog priminčiau, jog pasaulis, deja, nėra tobulas, egzistuoja grėsmės. Vienos rimtesnės, kitos ne tiek, vienoms didesnė galimybė užkirsti kelią, kitoms mažesnė.
        Ar ne geriau, pavyzdžiui, būti ginkluotai nei tiesiog tikėtis, jog vyras bus „išmokytas neprievartauti“? Pašlemėkų visada bus. Visi mokomi atskirti, kur tavo, o kur kito, nevogti, tačiau vagių apstu. Drįstu spėti, jog turbūt nė vienam vaikystėje nebuvo kalama į galvą, jog moterys ne žmonės ir su jomis galima daryti ką nori.

        O įstatymas, baudžiantis prievartautojus, jau egzistuoja, yra visiems puikiai žinomas ir niekas, mano žiniomis, nesikėsina jo panaikinti.

        • Agne says

          NON, iš jūsų absurdiškų BK lyginimo su visuomenės nuomone, spėju, kad esate vyras ir toks vyras, kuriam nei viena moteris nepasakojo apie savo skaudžias patirtis, susijusias su lytine prievarta ir bandymais surasti teisybę po to. Esate nejautrus socialinism kontekstui ir marginalizuojamos grupės problemoms. Ir nereikia aiškinti, kad LT seksizmo nėra ir visur teisingumas, susijęs su lytiniais nusikaltimais, vyksta lygiai taip pat, kaip vagių, sukčių ar kontrabandistų.
          Kalbant apie ginklą, šaunamojo negaučiau dėl nuo vaikystės turimų neurologinių vystymosi ir emocinių sutrikimų, koordinacija ir fiziniai pajėgumai mano taip pat ypač prasti (Aspergerio sindromas, sveriu 38 kg), taf su peiliu ar dujų balionėliu, greičiausiai labiau nukentėčiau pati, nei užpuolikas. o ir šiaip, niekaip nezuprantu, kaip aukos auklėjimas pakeis nusikaltėlio mentalitetą.

        • Skirmantė says

          NON, pažiūrėkite čia. 10 patarimų kaip išvengti išprievartavimo:
          http://36.media.tumblr.com/87aa3e9e9e61098a55aee34922be3cab/tumblr_nljwo2arWu1qz4si8o1_500.jpg

          • NON says

            Tas sąrašas tiesiog kvailystė, Skirmante. Manote, parodysite jį recidyvistui buduliui ir jis susimąstys, ne vien susimąstys, bet ir pasikeis? Tėvai kažkodėl moko vaikus nebendrauti su nepažįstamais suaugusiaisiais ir neimti iš jų saldainių, vietoje to, kad tiesiog ragintų pedofilus neprievartauti vaikų. Jei užtektų pasakyti „nedaryk šitaip“, pasaulis jau rytoj taptų rojumi.

            Moterys, deja, yra rizikos grupė. Kaip esančios rizikos grupėje jos gali arba daryti viską, kas nuo jų priklauso, kad išvengtų prievartos*, arba platinti gudrius sąrašiukus ir tikėtis geriausio. Dar kartą – labai apmaudu, jog taip yra ir idealiame pasaulyje, kurio turėtų trokšti kiekvienas, šitaip tikrai nebūtų.

            *tai jokiu būdu nereiškia, jog moteriai patyrus prievartą puolu kruopščiai tikrinti, ar tikrai moteris padarė viską, ką galėjo, o jei ne – imu teisinti prievartautoją. Nebandau sakyti ir to, jog į tai turėtų atsižvelgti teismas. Tai tiesiog common sense patarimas.

          • skirmantas tumelis says

            NON, visuomenės šaltumas, atsakomybės vengimas ir aukų kaltinimas yra tie blogi dalykai, kurie didina rizikos grupę.

            Mes galime padėti būsimoms galimoms aukoms viešai smerkdami prievartautojus, o ne teisindami tuos mulkius.

          • Skirmantė says

            Vien dėl to, kad sąrašo neparodysi buduliui gatvėje, nereiškia, kad nereikia nuo mažens vaikų auklėti jiems sakant, kad buvimas nusikaltėliu yra NOT COOL ir geriau nusikaltėliu nebūti. Taip ir vyresniems žmonėms visokiomis formomis galima ir reikia sakyti, kad nedarytų nusikaltimų. Dalis žmonių jų ir nedaro dėl baimės sulaukti neigiamos reakcijos, sankcijų ir pan. Taigi, mano giliu įsitikinimu, reikia kalbėti ne tik apie tai, kad reikia saugotis nusikaltėlių, bet ir apie tai, kad nusikaltimų darymas yra gėdingas ir smerktinas dalykas.

  10. Agne says

    P.S. Jei jau vyksta lyginimas siu ktokiais BK nusikaltimais, tai vagystės atveju, dauguma žmonių būna tokios nuomonės, kad žmogus bus „išmokytas nevogti“ ir labai retais atvejais ims sakyti, kad pvz., pats kaltas, kad mašiną pavogė, per gerą nusipirkai, naktimis tamsij gatvėj laikei etc etc

  11. Skirmantė says

    Aš jums visiems asmeniškai pažadu, kad dar būtinai apie tai parašysiu ir tikrai kelsiu šią problematiką į viešumą. Tik apie tai kalbėdami galime pakeisti neigiamą nusistatymą prievartos aukų atžvilgiu.
    Jeigu jums nutiko kažkas panašaus, yra labai liūdna ir neturite, su kuo pakalbėti, parašykite man. Nesu specialistė, bet kuo galėsiu, tuo padėsiu. Jei visiškai neturite, kam pasiguosti ir pasisakyti, parašykite man. Jei to nepakaks, surasime, kas jums suteiktų specializuotą pagalbą. Blogiausiu atveju, palydėsiu pas psichologą. Tik nelaikykite to savyje ir nesigraužkite vienumoje.
    Mano Facebook puslapis: https://www.facebook.com/teisingumo.feja?ref=hl

  12. Irute says

    Skirmante,aciu uz toki stipru straipsni.Jus tik rasykit, jei bent vienai-am,komentatoriui prasvis galvoje,jau gerai.

  13. AM says

    Tiek moterys, tiek vyrai vienaip ar kitaip nukencia nuo uzpuoliku. Vienas isprievartauja ir jos gydosi depresija, kitus iki samones netekimo suspardo nes cigaretes neturejo, ir jie lygiai taip pat gydosi depresijas, ir krupcioje gatvej prasilenkdami su kokiu marozu.
    Tik va vieniem uztenka proto nesivalkiot tamsiais skersgatviais su neaiskiom kompanijom, o kitos rekia apie savo teises but nelieciamom. Gali cypaut apie savo teises iki pazaliavimo, bet faktas tas, kad uzpuolikui nusisikt ant zmogaus teisiu. Jei nesisaugosi pats, nieks neapsaugos.
    Na o keliaut vienai merginai autostopu daugmaz tas pats, kas 15meciui pacaneliui antra nakties eit skersgatviu mojuojant nauju aifonu – pats prasaisi bedos. Tai jokiu budu neteisina uzpuoliko, bet ir pats nepadarai nieko, kad to isvengt. Deaja gyvenimas nera saziningas, patinka mums tai ar ne, kas saugosi pats, ta ir dievulis apsaugo.

    • skirmantas tumelis says

      Mūsų visuomenė taps brandžia, kai 15is mojuodamas nauju aifonu galės sau leisti vaikščioti bet kuriais skersgatviais bet kur.

      • AM says

        Jus esat visiskai teisus. Bet kol to nera (ir dar laaaabai ilgai nebus), geriau aifuona paslept kisenej, nesitrainiot neaiskiose vietose su neaiskiais zmonem, nesest i nepazistamu zmoniu masinas, nevaiksciot apsirengus issaukianciai po prastos reputacijos rajonus, tada nereiks ir verkt apie savo teise but nelieciamam.
        Cia panasiai kaip su ant pereju nudauztais zmonem, kurie vietoj to kad stebetu ar neatlekia automobilis, maigo telefona ar zvalgosi i sviesoforus. O juk uztektu pasukt galva i kaire, kad pamatytum atlekianti dzigita ir taip isvengtum kapiniu. Bet gi lengviau pacypaut apie teises ir po to verkt per laidotuves, ar ne? Na nubaus ta keliu gaidi, na ir? Geriau pasijusi sededamas invalido vezimelyje, bet budamas teisus? O gal visgi geriau spjaut i ta savo teise pereit gatve neziurint i automobiliu srauta ir sveikam gyvam grizt pas savo seima?
        Mane mama visada moke ne teisemis vadovautis, o savo kaili saugot ir vengt pavojingu situaciju. Iki siol dar nepavede.
        Saugokis pats, mastyk savo galva, tai ir dievulis apsaugos.

        • Skirmantė says

          Saugotis REIKIA. Diskutuojama ne apie tai, ar apskritai reikia saugotis, o apie tai, ar reikia perkelti kaltę, motyvuojant nepakankamu saugojimusi. Kalba eina apie tai, kad ėjimas vienai namo vakare nelegitimuoja prievartavimų.

    • Sandra says

      Taip, gyvenimas nesąžiningas. Va tamstai jeigu, kas dieną per dantis užvoš tai beliks pasakyti, pats (pati) kaltas(a), tavo bukumas išprovokavo agresiją . arba kaip sakoma you raped her because her clothes provoked you??? I should break your face because your stupidity provokes me. Lygiavečiai? Lygiaverčiai. Tad linkiu sėkmės, kad dievulis apsaugotų…

  14. Saule says

    http://rockstardinosaurpirateprincess.com/2015/03/02/consent-not-actually-that-complicated/

    Temos prapletimui ir tiems, kurie niekaip iki galo nesusivokia kur ta riba tarp sekso ir prievartos.

  15. jomajo says

    Perskaiciau straipsni, supratau kad jis aplamai nukreiptas ne pries prievartautojus o pries tuos kas apie prievartavimus komentuoja stiliumi „pati kalta“.
    Nemanau kad sios srities lietuviski komentarai issiskiria is kitu straipsniu apie nusikaltimus ar bet ka. Apvoge – durnas, ne ten pinigus laike, apgavo – visiskas kvailys, partrenke perejoje – ko ten isvis ejo ir t.t. Moteriskas aukos sindromas sumises su agresyviu feminizmu vercia i koncentruotis i save, bet atsimerkit galu gale. Problema ne poziuris i moteri o aplamai supuvusi didele dalimi visuomene be uzuojautos, gailescio ir atjautos.

    • Skirmantė says

      Pritariu Jums, kad visuomenėje trūksta užuojautos, gailesčio ir atjautos. Visgi šiuo straipsniu kalbu apie vieną konkrečią problemą.
      Šis straipsnis yra apie kaltę ir gėdą, kurią patiria prievartos aukos, ir šiuos gyvenimą griaunančius jausmus skatinančius žmones, nes jie sudaro sąlygas, kurios mažina galimybes prievartą patyrusiems žmonėms išsigydyti sielos žaizdas ir gyventi normalų gyvenimą.
      Apie tai, kad prievartautojai yra smerktini, maniau, atskirai net nereikia rašyti.

  16. ENORCA says

    Manau tu per gerai vertini komentuotojus, t.y. nedarai prielaidos, jog jie tokiais straipsniais, po kuriais komentuoja, domisi iš potraukio taip pat pasielgti, tiesiog negalintys dėl kažkokių priežasčių (pvz.: baimės).

    • Skirmantė says

      Nepagalvojau apie tai. Deja, manau, kad tiesos Tavo žodžiuose tikrai yra.

  17. Chm says

    Eeem. Tekstas buvo adresuotas ne man. Neturiu ką ir bepridurti. Visiškai sutinku. Ir nesuprantu, kaip patys to gali nesuvokti kiti, juk tai absoliučiai elementaru.

  18. Lina says

    http://www.newyorker.com/news/news-desk/sons-and-daughters

    Skirmante, aisku, toli ieskoti nereikia (nors pateikiau pvz is Indijos, deja originilaus filmo, greiciausiai neberasite). Europoje taip pat smerkimo pakanka. Ir, kas yra liudniausia, kad moterys daznai irgi smerkia auka ir pateisina prievartautoja (aisku-ne visos ir ne visada). Seksualine prievarta-tik viena is prievartos rusiu, o kur dar psichologine, emocine prievarta. Kiek yra tai uzslepta? Kiek pateisinama? Juk lengviausia pasakyti „ji pati kalta“ ir lengviausia yra pateisinti “ jis juk vyras, jo tokia prigimtis)…..Skirmante, aciu uz straipsni!!!! Nuostabus!!!!

  19. Ignė says

    As i auku kaltinima pasiziureciau ir is kitos puses (bet pirma noriu pasakyt, kad 1) esu budama vaikas nukentejus nuo giminaicio, kuris buvo paliktas mano aukle, 2) pasirasau po „saugok save“ ir tris kart pagalvoju, kur, su kuo, kada ir kaip apsirengusi). Daugelis tu „kaltinimu aukai“ man regis yra ne kaltinimai, bet nezinojimas kaip reaguoti, ka sakyti ir kuo padeti. Cia kazkoks kaimietiskas stebuklinis mastymas, jie mano, kad pamoralizuos ir isgelbes pasauli…Ir cia nukenteje moterys ir vyrai turi proga pasakyti, kokios reakcijos, zodziu ir pagalbos jiems labiausiai pritruko, isgyvenus prievarta.

  20. Lina says

    Straipsnis labai patiko… ir komentarai….- reiskia isjudino…Rasykite;) ! Sekmes!

  21. Laisvė says

    sveiki,pirmiausia nesuprantu kodėl po straipsniu rašoma,kad nenorėta nieko blogo pasakyti apie musulmonus,bet iliustracijos vien musulmoniškos?Juk jos nevaikšto pusnuogės pabrėždamos seksualumo kas jau pas mus kasdienybė ir net būtinybė.Pažiūrėkite kas darosi spaudoje ,filmuose ir gyvenime.Pats svarbiausias žodis SEKSUALUMAS,SEKSAS…Pažiūrėkite internete mirgėte mirga tušti straipsneliai su kvailom antraštėm apie bukagalvių “žvaigždžių“ seksualius užpakaliukus , krūtines ,pilvukus ar kojas…Vemti norisi .Kur leidžiami vakarai?Klubuose,nes įdomiau nėra kur ir seksualumo nepademonstruos ir į lovą ką nors nusitems…O dar ir mokyklose reikia vaikams į galvas kišti ,kad be sekso negyvenimas ir seksualumas yra būtinas rodiklis ….

  22. gal says

    Mane tai labai žeidžia internete paplitę komentarai, kaltinantys pėsčiųjų perėjose partrenktus pėsčiuosius. Tai yra žiauru, gatvėmis laksto gyvuliai ir traiško žmones, jie juk turi pasirinkimą sustoti arba nesustoti, o pėsčiasis už automobilį minkštesnis, todėl ir būna neturi pasirinkimo nebūti sutraiškyas. KAIP ėjau per perėją nesidairydamas, taip ir toliau nesidairydamas vaikščiosiu, nes tai yra pėsčiųjų perėja ir mane vairuotojai turi praleisti.

    Atkreipiu dėmesį, kad išprievartautas merginas kaltinti dėl šių nusikaltimų yra nelabai žmogiška, bet, manau, supratai, ką norėjau pasakyti.

Continuing the Discussion

  1. Couchsurfing: šis tas apie saugumą – Skirmantės blogas linked to this post on 2015-07-28

    […] kažkada parašiau straipsnį apie seksualinės prievartos aukų smerkimą, susilaukiau daugybės piktų komentarų apie tai, kad turėčiau kalbėti ne apie aukos […]



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos