Skip to content


Apie pinigus ir jų išleidimo būdus

Ar galite tiksliai pasakyti, kiek praėjusio mėnesio savaitgaliais išleidote taksi, kokteiliams, alui ir cigaretėms? Įtariu, kad dauguma tikslios sumos net neatsimenate. Jei neatsimenate, darau išvadą, kad pinigų neskaičiuojate. Jei neskaičiuojate, reiškia netaupote. O jei netaupote, greičiausiai jų turite. Jei turite, legalūs ir įprasti pasirinkimai yra iš esmės du: 1) uždirbate; 2) jums pasisekė turėti uždirbančius tėvus.

mergaitės 1

Samanta ir Monika su joms padovanota jų nuotrauka.

 

Yra žmonių, kurie neturi pinigų, nes yra veltėdžiai ir tingi dirbti. Ir yra žmonių, kurie sau negali leisti nieko ne todėl, kad būtų tinginiai, o tiesiog todėl, kad dar yra per maži pasirinkti ir gyventi savarankiškai.

Vaikų, neturinčių normalios gyvenamosios vietos, žieminių batų, striukių, pirštinių ir kepurių Lietuvoje yra daug. Daugiau negu galima manyti žvelgiant pro kurio nors Vilniaus ofiso langus. Ne taip jau dažnai į juos kas nors atkreipia dėmesį. Vis dėlto, kartais atkreipia, o iš to kartais išeina dideli dalykai.

Mano regėjimas yra maždaug -4,5. Vaikščiojimas su netinkamo stiprumo akiniais ar kontaktiniais lęšiais man būtų kančia. Šios mergaitės pasirinkimo neturėjo, nes tiesiog nebuvo kam nuvesti pas akių gydytoją ir sumokėti už naujus akinius.

Mano regėjimas yra maždaug -4,5. Vaikščiojimas su netinkamo stiprumo akiniais ar kontaktiniais lęšiais man būtų kančia. Šios mergaitės pasirinkimo neturėjo, nes tiesiog nebuvo kam nuvesti pas akių gydytoją ir sumokėti už naujus akinius.

 

Mindaugas Dulinskas yra fotografas, kuris kiekvienais metais daro Help Portrait (angl. Pagalbos portretas) projektą: randa kuo nors ypatingus žmones, kurie negali sau leisti fotosesijos, ją padaro už dyką ir padovanoja jiems gražią jų nuotrauką.

Šiais metais jis fotografavo dvynukes Samantą ir Moniką. Tačiau šį kartą projektas fotosesija nesibaigė. Jis Facebooke aprašė mergaičių istoriją ir paprašė žmonių joms padėti. Už paaukotus pinigus buvo ne tik pasirūpinta mergaičių regėjimu, žieminiais rūbais, batais, Kūčių stalo valgiais ir gimtadienio vaišėmis, bet netgi aukciono metu nupirktas kuklus 2 kambarių butukas bendrabučio tipo name Mažeikiuose. Beje, egzistuoja visi čekiai ir ataskaitos už kiekvieną išleistą eurą. Su VMI, mano žiniomis, viskas suderinta.

Mane labai liūdina, kai matau apleistus vaikus. Kita vertus, neįtikėtinai džiugina tai, kad yra žmonių, norinčių padėtį pakeisti. Nuotraukoje - mergaitės bute, nupirktame už Facebook bendruomenės paaukotus pinigus.

Mane labai liūdina, kai matau apleistus vaikus. Kita vertus, neįtikėtinai džiugina tai, kad yra žmonių, norinčių padėtį pakeisti. Nuotraukoje – mergaitės bute, nupirktame už Facebook bendruomenės paaukotus pinigus.

 

Mane labai liūdina, kai matau apleistus vaikus. Kita vertus, be galo džiugina tai, kad yra žmonių, norinčių padėtį keisti. Bent jau tiek, kiek įmanoma. Facebook bendruomenė parodė neįtikėtiną solidarumą ir gerumą. Tai, kas jau yra padaryta, yra neįtikėtinai daug.

Šiandien Mindaugas prašo dar šiek tiek jūsų pagalbos įrengiant nupirktą butą. Kad jame būtų galima gyventi, ten trūksta bent jau lovų ir dušo.

Prisimenate, apie ką buvo pirmieji mano sakiniai šiame straipsnyje? Jūs galbūt net nežinote, kiek tiksliai išleidžiate per mėnesį visokioms bevertėms smulkmenoms, žalingiems įpročiams ar pramogoms, bet yra žmonių, kuriems kiekvienas euras svarbus.

Prisijungiu prie Mindaugo ir prašau jūsų bent 5 eurais prisidėti prie paramos, kuri bus skirta tam, kad šios mergaitės turėtų tikrus jaukius namus. Norintys prisidėti, rašykite Mindaugui Dulinskui Facebooke (https://www.facebook.com/mdulinskas) ir jis atsiųs jums sąskaitos numerį. Nors per Facebook visiems būtų greičiau ir paprasčiau ir į žinutes ten Mindaugas atsako greičiausiai, jei neturite Facebook, galite parašyti ir el. paštu info@dulinskas.com.

Žemiau pateikiu visą Mindaugo aprašytą istoriją.


Mindaugas Dulinskas čia rašė:

„Aš jums papasakosiu istoriją, kurios pradžioje nebuvo tikėjimo, bet buvo didžiulis noras, kurioje nebuvo daug saulės šviesos, bet buvo daug žmonių, kurie norėjo padėti iškelti Jų saulę į dangų.Viskas prasidėjo lapkričio pabaigoje, kada Monikos auklėtoja parašė man ir pasakė, kad yra dvynukės mergaitės, kurios neturi galimybės pasidaryti fotosesiją, o ką jau bekalbėti apie nuotraukas. Tai puikiai tiko man, nes būtent tokia yra Help Portrait idėja.
Aš susitikau jas, klausinėjau apie jų gyvenimą, apie svajones, kurios yra jų galvose. Jų nebuvo daug, jos visos buto tokios žemiškos, kad daugeliui iš mūsų tai gali būti sutinkama kasdien, namuose. Bekalbant pavyko padaryti nuotrauką, kuri išpildė jų svajones.
( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=875217009176232&set=a.158861687478438.33480.100000638222310&type=3&theater

Jos gavo tai, apie ką svajojo, netgi daug daugiau (dovanų gavo ir jų broliukas bei sesutė, dar ir mama, šeimoje 4 vaikai + mama). Jos gavo tikėjimą, kad būna stebuklų, kad yra labai daug žmonių, kurie nori padėti, kurie padeda, bet tam reikia parodyti pačioms, kad jos nori siekti ir stiebtis.
( https://www.facebook.com/video.php?v=889124184452181&set=vb.100000638222310&type=3&theater

Taip prisiliečiau prie skaudžios realybės, kada pamatai iš arti žmones, kurie gyvena nepritekliuje, bet padėti iškart ir daug – negali.
Kiekvienas iššūkis atima daug jėgų, visada lengviausia mesti ir nebegalvoti. Bet lengviausius kelius pasirenka tik negalvojantys ir tinginiai.Dabar ši šeima gyvena bute, kurio šeimininkė yra moteris, padedanti dar vienai šeimai. Realiai pinigai už nuomą keliaują kitai šeimai, kuriai irgi reikia pagalbos, todėl apgyvendinti Samantos ir Monikos šeimą už dyką, t.y. tik už mokesčius, nebuvo galima.
Susitikau su šeimininke, pakalbėjom (jau buvo vėluojama mokėti už nuomą), tuomet ji pasiūlė nuostabų dalyką – pabandyti nupirkti šiai šeimai būtą, nes yra aukcionai, kuriuose parduodami valstybei priklausantys butai, o kai kurių kaina – juokingai maža (tuometis jos darbas buvo susiję su tuo).

Taip prasidėjo dar vieno stebuklo kūrimas. Užduotis – surinkti ~6 tūkstančius litų, kad būtų galima nupirkti butą. Padaryta! Prisidėjo didžiulė armija feisbuko gyventojų, kurie aukojo šiai šeimai.Tai, kas vyko nuo pat sausio iki balandžio – susitikimai su jomis, pagalba superkant reikalingas mokymosi priemones, regos sutvarkymas (nupirkti nauji akiniai ir lęšiai, dabar vyksta kasdieniai praktiniai užsiėmimai, kad regėjimas neblogėtų), kalbėjimasis kaip dera elgtis, kaip reikia mokytis ir lankyti mokyklą.
Jei rugsėjį, spalį, lapkritį praleisdavo po keliasdešimt pamokų kas mėnesį kiekviena, tai nuo sausio mėnesio gerokai pasitaisė ir bepraleidžia po kelias pamokas dėl ligų (per visą mėnesį!).
( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=905780359453230&set=a.158861687478438.33480.100000638222310&type=3&theater

Tikiu, kad daugelį kutena finansinis klausimas, t.y. kiek buvo surinkta, kam išleista ir kas dabar bus.
Visi, kurie prisidėjo bet litu/euru, gaus ataskaitas. Dabar ant stalo kelioliką lapų su visais pavedimais ir pavardėmis, stalčiuje – čekiai, banko ataskaitoje – išlaidų suvestinė, o kompe – xls failas su detalia pajamų ir išlaidų informacija.
Šventinio maisto pirkimas per Kūčias (~800Lt), akių sutvarkymas ir akiniai (~1200Lt), mokesčiai už buto nuomą (1000Lt), kasdienės išlaidos, mokymosi priemonės (600Lt), buto pirkimas (5100Lt), dokumentų sutvarkymas pas notarą ir registrų centre (~600Lt), nupirkto buto durų užrakto keitimas (700 litų) ir dar kažkiek smulkesnių išlaidų.
Tie patys duomenys yra pateikti Valstybiniai mokesčių inspekcijai, nes ir ji susidomėjo įplaukomis į mano sąskaitą. Todėl visi, kurie galvoja, kad pinigus pasisavinau, aš jums neįrodinėsiu, kad to nebuvo.Paskutinis etapas (foto iš buto, kurį nupirkau praėjusią savaitę, o šiandien apsilankiau pirmą kartą).Mes jau sukūrėme kalėdinį Jų stebuklą, dabar reikia velykinės šventės ir mūsų stebuklo Joms.

Nuotraukoje – nupirktas butas, bet jį dar reikia sutvarkyti ir įrengti. Aš noriu, kad viskas būtų padaryta gerai. Netgi labai gerai, todėl vėl paprašysiu JŪSŲ VISŲ pagalbos, kad padėtumėte surinkti pinigų reikalingiems daiktams (dar yra likę pinigų, bet jų viskam neužteks):
– vienam kambariui reikės plastikinių langų;
– šaldytuvas, elektrinė viryklė;
– virtuvės baldai, įrankiai ir indai;
– buto sutvarkymai, tapetų perklijavimas, grindys, lubos;
– vonios kambario įrengimas;
– baldai vaikams, spintos, lova;
– dar keli smulkūs daiktai.
(dar gali reikėti mokančių apdailą daryti žmonių pagalbos, aš nesu gabus apdailai. Parašyk PM, jei sugebi tapetuoti ar grindis pakeisti ir išdažyti)Šiame bute nėra vonios ar dušo. Reikės kažkokio techninio sprendimo, kaip įrengti dušą, kad ir mažą, primityvų, bet jiems reikės praustis.
Šiuo metu yra tik praustuvas ir labai mažas tualeto kambarys su unitazu. Viskas. Kas turite idėjų kaip įrengti vonios kambarį, pasidalinkite. Santechniko pagalba būtų labai reikalinga, nes aš nesu gabus ant to. Komentaruose įdėsiu buto nuotraukas ir erdvę, kurioje yra tualetas.Dėl aukojimo daiktais: aš už, bet norėčiau, kad tie daiktai būtų kokybiški, o ne vos veikiantys, su baldais tas pats. Man tikrai nesmagu dovanoti daiktus šeimai, kuriais jie negalės naudotis, arba kels daugiau rūpesčių nei naudos.
Atminkit, erdvė ribota, todėl reikės kompaktiškų daiktų ir užimančių kuo mačiau vietos, bet turinčių kuo daug naudos.
Dviaukštė lova jau rezervuota, galbūt reiktų jų dviejų, tada visi tilptų miegojimui (mažiausia mergaitė miega savo lovytėje).Tie, kas norite paaukoti bent kelis eurus, parašykite man žinutę, atsiųsiu visą reikalingą info (tinka bankiniai pavedimai, Paypal).
Jei negalite paaukoti, paspauskite share, tai bus jūsų auka. Darydami share, parašykite vieną kitą sakinį, kodėl spaudžiate share.Atminkit, jei jums 5 eurai yra nedidelė suma, tai šeimai tai – milžiniška suma.
Per Kalėdas buvo tokių pavedimų, kai žiūrėdavau ir netikėdavau, kad tiek žmonės gali pervesti. Suma visiškai nesvarbi, svarbiausia – noras prisidėti ir matyti kaip viskas keičiasi.
Pavedimus padarę asmenys nebus viešinami. Niekas niekada nesužinos kiek kuris pervedė. Galite jaustis ramūs, saugau jūsų privatumą.

Labai noriu balandžio pabaigoje padaryti puikų reportažą iš šios šeimos naujų namų. Yes, we can!
Viso pasaulio neišgelbėsiu, bet vienai šeimai gyvenimą galima sutvarkyti. To užteks.“


Paskleiskite šią informaciją taip plačiai, kaip tik įmanoma. Ačiū.

WE CAN DO IT!

Posted in Apie gyvenimą, Viskas.

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , .


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Mindaugas says

    Ačiū.



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos