Skip to content


Ar duotumėte savo buto ir seifo raktus nepažįstamam teistam žmogui?

Ar bent vienas būdamas mažas svajojote, kad užaugsite ir turėsite antrą pusę, kuri būtų grįžusi iš kalėjimo, jus muštų ar vogtų jūsų sunkiai uždirbtus pinigus? Sakysite, šneku nesąmones. Tikrai taip, tokių svajonių nebūna. Jei tik galima rinktis, bet kuris sveiko proto žmogus renkasi antrą pusę, kuri nėra padariusi nieko blogo ir kuri, tikėtina, kad jam nedarys nieko blogo, o gal net ir rūpinsis ir mylės.

Tad kodėl šį paprastą ir, rodos, lengvai atsimenamą principą dauguma pamiršta, kai ateina rinkimai? Ar tikrai yra koks nors esminis skirtumas tarp „vagia, bet kažką daro“ ir „muša, bet myli“?

Iškalbingos tendencijos. www.freedata.lt duomenys

O dabar dar pasakykite man, kad šis Freedata.lt infografikas nėra absoliučiai puikus ir kad jis nerodo neįtikėtinai linksmų tendencijų.

Povilas Poderskis ir Free data išanalizavo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenis apie kandidatus į merus ir savivaldybių tarybas, juos susistemino ir viską sudėliojo aiškiau negu aiškiai. Iš viso 265 asmenys, norintys tapti savivaldos atstovais, yra ne tik šiaip turėję reikalų su teisėsauga, bet ir yra pripažinti kaltais dėl nusikalstamų veikų padarymo.

Tendencijos, pripažinkite, linksmos. Galima tik spėlioti, kokios jų priežastys ir kokios bus pasekmės. Susidaro įspūdis, kad kai kuriose partijose ar rinkimų komitetuose nusikaltimų darymas nėra laikomas kažkokia didele blogybe ar bent kiek reikšmingesniu kandidato minusu. Kas ten žino, gal net dėl šios tolerancijos vieni teisti asmenys į partiją pritraukia kitus teistus ir taip jų daugėja ir kandidatų į valdžią sąrašuose (pavyzdžiui, 15,79 proc. teistų kandidatų sąraše. Jūs gal juokaujat?).

Ar teistumas savaime reiškia, kad žmogumi daugiau niekada nebegalima pasitikėti? Būna visaip. Kartais nusikaltimai padaryti žalioje jaunystėje, o nuo jos praėję daugybė metų. Kartais žmogus nuoširdžiai prisipažįsta ir gailisi, padaręs klaidą, o teistumas jam būna didžiausia gyvenime pamoka ir postūmis toliau gyventi sąžiningai. Kartais ir nusikaltimai būna ne mirtinai pavojingi. Visgi tai yra rimta dėmė biografijoje, kuri mažų mažiausiai verta paaiškinimo rinkėjams, už ką buvo surašytas apkaltinamasis nuosprendis.

ČIA rasite viską: partijų ir rinkimų komitetų teistumo statistiką, teistų kandidatų sąrašus, o paspaudę ant konkrečių pavardžių, galėsite pasižiūrėti, už kokį nusikaltimą asmuo teistas. Yra tik viena smulkmenėlė. Už ką asmuo teistas, galėsite sužinoti tik tuo atveju, jei jis bus teikęsis nurodyti savo nuodėmes.

Ar rinktumėte į savivaldybės tarybą asmenį, kuris teistas už turto prievartavimą, kitaip tariant, reketą? O didelės vertės papirkimą, kyšininkavimą, pinigų plovimą, dokumentų klastojimą, sukčiavimą, nužudymą? Spėju: greičiausiai ne.

Ar rinktumėte asmenį, kuris teistas, bet neaišku, už ką? Sunku atsakyti? O ar duotumėte savo buto ir brangenybių seifo raktus nepažįstamam teistam žmogui?

Jei ir jūs į šiuos klausimus atsakote „ne, jokiu būdu“, tai neatiduokite ir raktų nuo miesto.

Posted in Apie gyvenimą, Apie teisę.

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .


4 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Shilas says

    Sakantiems „Vagia, bet daro“, sakau, kad nėra ir negali būti jokio, bet po vagia.

    • Skirmantė says

      Kaip ir negali būti „bet“ po „muša“ 😉

  2. Zigizmundas says

    Excellent

  3. dzvank_Šou says

    labai teisingai, džiaugiuosi kad yra taip pat mastančių kaip ir aš !



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos