Skip to content


Kiekviena diena Lietuvai!

Lygiai prieš metus su nerimu laukėme vakaro – Generalinė prokuratūra rengė Vasario 16-osios akciją, kurios metu pastatas pasipuošė Lietuvos vėliava. Kaip už 17,64 Lt prokuratūros pastatą paversti šviečiančia trispalve? Visa istorija jūsų dėmesiui.

777 kvadratinių metrų ploto trispalvė Generalinės prokuratūros languose.

777 kvadratinių metrų ploto trispalvė Generalinės prokuratūros languose.

Idėja nušviesti Generalinės prokuratūros pastatą trispalvės spalvomis kilo Elenai Martinonienei, Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėjai. Reikia pasakyti, kad iki tol, kol idėja virto realybe, buvo įdėta nemažai darbo. Buvo daug planavimo ir bandymų išgauti spalvas įvairiomis techninėmis priemonėmis. Kad būtų aiškiau, ką turiu omeny sakydama „techninėmis priemonėmis“, privalau paminėti, kad projektui iš biudžeto buvo skirta lygiai 0 Lt, tad ir priemonės turėjo būti atitinkamos.

Visų pirma, aišku, reikėjo sugalvoti, kaip trispalvė turėtų atrodyti: ar ji turėtų būti tiesi, ar banguojanti, ar driektis per visą pastatą. Tada reikėjo maketo. Ir tik tada atėjo metas langams.

Įprastai pastato langai naktį šviečia melsvai - tai dėl specialių lempučių, įtaisytų lango rėme.

Įprastai pastato langai naktį šviečia melsvai – tai dėl specialių lempučių, įtaisytų lango rėme.

Pastato langai naktį įprastai šviečia melsvai – tai dėl specialių lempučių, įtaisytų lango rėmuose. Melsva šviesėlė įsižiebia kabinete išjungus pagrindinį apšvietimą. Kadangi nebuvo galimybių mėlynas lempeles išimti ir pakeisti kitomis (papildomų išlaidų juk nenori niekas), teko galvoti, kokios priemonės geriausiai užmaskuotų melsvą šviesą ir kartu šviesą padarytų tos spalvos, kuri reikalinga.

Buvo aišku, kad tam, jog lemputės šviestų reikiama spalva ir kartu jų šviesa nebūtų pernelyg užslopinta, mums reikia tinkamų filtrų. Bandymų ir klaidų metodas čia suveikė geriausiai. Jo dėka buvo nustatyta, kad geriausią efektą duoda tiesiog paprasti kanceliariniai segtuvai! Dar keli bandymai ir buvo išrinktas geriausias segtuvų storis ir atspalvis.

Kai žinai, atrodo paprasta. Tereikia langus, kurie turi būti tamsūs, uždengti nepermatomomis popieriaus juostomis, o tuos, kurie turi šviesti, spalvotų segtuvų juostelėmis.

Kai žinai, atrodo paprasta. Tereikia langus, kurie turi būti tamsūs, uždengti nepermatomomis popieriaus juostomis, o tuos, kurie turi šviesti, spalvotų segtuvų juostelėmis.

Lango rėme yra 3 lemputės. Vidurinė šviečia melsvai, o kraštinės – balta šviesa. Tad filtrus gaminome iš dviejų juostų, jas perdengiant ties viduriu, kad melsva šviesa būtų užslopinta.

Iš segtuvo pagamintas geltonas filtras klijuojamas ant lango rėme esančių lempučių taip, kad vidurinė, melsvoji, lemputė būtų užtemdyta labiau.

Iš segtuvo pagamintas geltonas filtras klijuojamas ant lango rėme esančių lempučių taip, kad vidurinė, melsvoji, lemputė persidengiančių segtuvu būtų užtemdyta labiau.

Iš viso ant 72 langų buvo užklijuoti spalvoti filtrai, kiti langai buvo užtemdyti, ant lempučių užklijuojant balto popieriaus juostas.

Vaizdas iš vidaus išjungus šviesą.

Vaizdas iš vidaus kabinete išjungus šviesą.

Tačiau to nepakako, kad švieselės apšviestų visą langą. Ypač prastai matėsi geltona spalva – ji vos vos švietė. Visgi sprendimas buvo rastas.

Žaliuzės privalo būti užtrauktos iki pat galo ir būtinai užsuktos taip, kad dešinysis šonas būtų viršuje.

Žaliuzės privalo būti užtrauktos iki pat galo ir būtinai užsuktos taip, kad dešinysis šonas būtų viršuje.

Kiekviename kabinete iki galo užtraukus žaliuzes ir jas užsukus taip, kad dešinysis šonas būtų viršuje, gaunamas „projektoriaus“ efektas – lempučių šviesa atsispindi baltoje žaliuzėje, tad reikiama spalva matosi visame lange. Itin svarbu, kad vakare visos žaliuzės būtų užtrauktos. Dėl to kiekvienam prokuratūros darbuotojui buvo paliktos atmintinės, kaip viską sutvarkyti baigus dienos darbus.

Fotosesija trispalvės fone vyks ir šiemet. Vasario 16-ąją 18.00 - 19.00 val. automobilių stovėjimo aikštelėje prie Generalinės prokuratūros.

Vakare prie prokuratūros vyko nemokama fotosesija, kurios nuotraukos vėliau buvo žmonėms išsiųstos el. paštu.

Kad jūs žinotumėte, kiek buvo laimės, kai pagaliau languose nušvito trispalvė!

Tačiau to mums nebuvo gana. Vasario 16-osios proga pakvietėme vilniečius ir miesto svečius atvykti prie Generalinės prokuratūros ir sudalyvauti šventinėje fotosesijoje. Prokuratūrai talkino fotografas Mindaugas Dulinskas. Buvo velniškai šalta, bet kartu ir velniškai smagu. Kaip rašė Mindaugas, fotografavimo sąlygos buvo ekstremalios. Projekto idėja buvo viską padaryti beveik už dyką, tad ir fotografavome atitinkamai: žmonės buvo apšviesti telefonais ir mažais žibintuvėliais. Fotosesijos metu priėjusi islandė teiravosi, kiek kainavo šis projektas, ir spėjo, kad kaina galėjo būti apie 70 000 Lt. Jums reikėjo pamatyti jos akis, kai ji išgirdo, kad viskas atsiėjo viso labo ~8 dolerius. Visų nepabijojusių viešumo nuotraukos buvo sukeltos čia, o kitiems jas išsiuntėme el. paštu.

Viskas kainavo tik 17,64 Lt ir buvo padaryta pačių prokuratūros darbuotojų rankomis.

Viskas kainavo tik 17,64 Lt ir buvo padaryta pačių prokuratūros darbuotojų rankomis.

Ką šis projektas reiškia man? Visų pirma, man smagu, kad įrodėme, kad geriausi dalykai padaromi remiantis ne didžiuliais pinigais, o didžiuliu noru ir užsidegimu. Viskas kainavo tik 17,64 Lt ir buvo padaryta pačių prokuratūros darbuotojų rankomis. Linksmiausia tai, kad šie pinigai net nebuvo paimti iš prokuratūros biudžeto, tad realiai projektas prokuratūrai nekainavo nieko.

Nors apie projektą ir fotosesiją iš anksto nepaskelbė nė vienas portalas, Facebook’as tiesiog lūžo nuo patriotinių prokuratūros nuotraukų. Vien mano nuotrauka su akcijos aprašymu ir kvietimu vakare ateiti nusifotografuoti pasidalino 147 žmonės, jau nekalbu apie daugybę like’ų ant tokių internetų įžymybių kaip Rokiškis Rabinovičius sienos. Taigi viskas išėjo net kelis kartus sėkmingiau negu mes kukliai svajojome.

Šiandien 18.00 val.! Nepamirškite ateiti.

Nemokama fotosesija trispalvės fone vyks ir šiemet. Vasario 16-ąją 18.00 – 19.00 val. automobilių stovėjimo aikštelėje prie Generalinės prokuratūros. Nepamirškite ateiti!

Vasario 16-osios akcija – vienas iš smagiausių ir pozityviausių dalykų, kuriuos kada nors teko nuveikti Tėvynės labui. Darbas prokuratūroje nėra dėkingas ta prasme, kad bent viena pusė juo visada yra nepatenkinta. Įtariamieji, kaltinamieji, nuteistieji, nukentėjusieji, interneto portalų komentaroriai ar politikai – kas nors iš jų visada būna nelaimingi. Todėl buvo labai smagu organizuoti šią akciją: ji teikė džiaugsmą tiek prokuratūros darbuotojams, tiek ir visiems kitiems mano sutiktiems žmonėms. Nežinau absoliučiai nė vieno, kuris būtų pasakęs, kad prokuratūros langus puošti Lietuvos valstybės vėliava yra nesąmonė.

Dar ir šiandien kai kurie kaip užsukti kartoja mitą, kad dauguma prokuratūroje dirbančių žmonių mieliau rinktųsi sovietmetį, o ne nepriklausomybę. Nesakau, kad visi yra tokie šventi, kad net sparneliai kalasi ir aureolės virš mantijų šviečia, bet galiu jums garantuoti, kad absoliučiai daugumai prokuratūroje dirbančių žmonių nuoširdžiai rūpi Lietuvos valstybė ir Nepriklausomybės diena yra džiugi šventė.

"Kiekviena diena Lietuvai!" - šis šūkis ir trispalvė kiekvieną rytą pasitinka visus Lietuvos prokurorus.

„Kiekviena diena Lietuvai!“ – šis šūkis ir trispalvė kiekvieną rytą pasitinka visus Lietuvos prokurorus.

Pernai metų akcija buvo įamžinta šių metų Lietuvos Respublikos prokuratūros kalendoriuje. Jūs net neįsivaizduojat, kaip man smagu, kad šūkis „Kiekviena diena Lietuvai!“ ir trispalvė kiekvieną rytą pasitinka visus Lietuvos prokurorus.

Taip pat be galo džiaugiuosi, kad Lietuvos Respublikos prokuratūra šiemet pakvietė mane prisijungti prie šios akcijos rengimo ir įgyvendinimo.

Šiandien Generalinė prokuratūra vėl kviečia visus 18.00-19.00 val. ateiti, kartu pasidžiaugti ir sudalyvauti nemokamoje fotosesijoje. Facebook event’as su visa informacija čia.

Tikiuosi, kad ateis diena, kai visose Lietuvos institucijose valstybinės šventės bus iš tiesų laukiamos. Ir ne dėl formalaus minėjimo ar fakto, kad tai nedarbo diena, o todėl, kad šios šventės yra būtent Lietuvos šventės.

Puikios jums Nepriklausomybės dienos!

Pasimatysim!

Posted in Apie gyvenimą, Apie teisę, Viskas.

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos